2 tilkkublokkikokeilua.

Olen etsinyt inspiraatiota parhaalla tuntemallani menetelmällä eli ryhtymällä tekemään. Jätin jäännöspaloista kokoamani tilkkuneliöt sivummalle ja aloitin jotain ihan muuta. Sellaista, mikä on muhinut mielessä pari päivää.

Halusin nimittäin tehdä blokin, jossa on ikään kuin "taustalla" kaksi eri väristä kolmiota vastakkain ja niiden "päällä" kolmannesta kankaasta neliö. Tutkin ohjevarastojani, mutten löytänyt ohjetta tuollaiseen blokkiin.

Tilkkublokkikokeilu 1


Haluan aina tehdä kaiken mahdollisimman vähällä mittaamisella ja sovittelemisella. Muistin yhtäkkiä, miten olen tehnyt kahdesta neliöstä kolmioblokkeja ja ajattelin kokeilla, toimisiko sama periaate tässä. Keskimmäiseen neliöön tulisi tietysti kulmittainen sauma, mutta minua ei haittaisi.

Tein siis kaksi blokkia, joissa oli keskellä samaa kangasta 15cm x 15cm neliö ja sen ympärillä 7cm leveästä kaitaleesta kehä. Kummassakin blokissa eri kehäkangas.

Silitin blokit hyvin ja asetin päällekkäin, oikea puoli oikeaa vasten:


Kiinnitin paloja vähän nuppineuloilla ja piirsin sitten lyijykynällä merkkiviivan kulmasta kulmaan.

Ompelin paininjalan päästä merkkiviivaa ensin toiseen suuntaan, sitten toiseen suuntaan.


Leikkasin palat irti toisistaan merkkiviivaa pitkin ja silitin kappaleet auki.


Ta-daa! Näissä on nyt vähän kummallisissa kohdissa ylimääräisiä saumoja, mutta yleisnäkymä on se, mitä havittelinkin. Keskellä neliö ja kulmasta kulmaan kolmiot sen "takana". Eikä tarvinnut leikata erilaisia kummallisen muotoisia paloja ja mittaaminen jäi minimiin.

Tilkkublokkikokeilu 2


Päädyin tänään sattumalta R0ssien blogiin ja näin hänen kirja-arvostelunsa (Modern Quilts from the Blogging Universe –kirja vaikutti kyllä kiinnostavalta) ja siellä kirjan sivulla hauskan blokkimallin.

Minullahan ei tietenkään ollut mitään mittoja, joten tein kokeilun. Otin seuraavia kangastarpeita:
  • 15cm x 15cm kangasneliö 
  • 13.5cm x 13.5cm kangasneliö (nämä kaksi neliökangasta mielellään samaa värimaailmaa) 
  • 4cm leveää kaitaletta, valkoinen kangas 
  • 9cm leveää kaitaletta, "taustakangas" 
  • 10.5cm leveää kaitaletta, "taustakangas".


Tein taas kaksi blokkia. Toisessa oli iso neliö keskellä, sen ympärillä valkoiset kaitaleet ja tämän ympärillä 9cm leveää taustakangaskaitaletta. Toisessa oli pienempi neliö, valkoista sen ympärillä ja kaiken ympärillä 10.5cm leveää taustakangaskaitaletta.


(Pienineliökeskustaisesta blokista tuli vähän toista suurempi, mutta se ei haitannut.)

Lopuksi leikkasin blokit keskeltä halki ja taas halki ja ompelin ne keskenään ristiin yhteen, näin:


No onhan tässä vähän samaa ilmettä kuin kirjan sivulla näkemässäni blokissa, mutta ei kokonaan. Ongelmallista kokeilussa on:
  • Keskineliöit ova sittenkin aika pienet eikä niiden välillä ei ole tarpeeksi kokoeroa. 
  • Valkoinen kehys tuntuu ainakin tässä yhdessä blokissa liian terävältä 
  • Valitsin olosuhteiden pakosta melko kummallisen värisen taustakankaan. Miten se mahtaisi toimia isompana pintana? Ei välttämättä mitenkään erityisen ihanasti. Mutta minkä teen? Minulla ei ole tarpeeksi suurta määrää neutraalin väristä kangasta. Selvä puute, hyvä syy lähteä kangaskaupoille. Hmmm… 
  • Taustakangasta vaikuttaa olevan myös liian leveälti.
Kokeiluista ensimmäinen on siis lupaavampi. Täytyy varmaan tehdä muutama koeblokki lisää ja katsoa, millaista pintaa blokeista muodostuu. En ole ihan varma, että tämäkään (siis kokeilun 1 näköiset blokit) on täysin minun juttuni, ja voi siis olla, että palaan takaisin jäännöspalaneliöitteni pariin. Minulla on niihin liittyvä idea – mutta sekin vaatii isohkon määrän neutraalin väristä kangasta.

Kommentit

Soile Kivinen sanoi…
Kivoja kokeiluja. Opettavaisia. Molemmat blokit hyvin käyttökelpoisia.
Tiinatei sanoi…
Hienoja! Tykkään erityisesti ekasta, mutta toisessakin on ideaa!
Irma sanoi…
Ensimmäisenä kokeilemasi blokki on kyllä kivan näköinen, suurellä määrällä niistä sisi varmaankin hauskan näköisen pinnan.
Toisessa kokeilussa olen samaa mieltä kanssasi, keski ruudutus saisi olla vähän suurempi.
Kvilttaaja sanoi…
Ensimmäisessä blokissa on jotain kivaa ja uutta. Toisen lopputulos on tuttu, vaikka tekniikka oli uusi, noitahan tehdään hirsimökkeinä. Mitä olisi tarkoitus koota tuosta ensimmäisestä? Tuleeko siitä vinoraitainen peitto?
Tilkkureppu sanoi…
Kivoja blokkeja, mutta ensimmäinen miellyttää kovasti ja on helppo tehdä, toisessa kanssasi samaa mieltä, keskusta saisi olla isompi.
Anonyymi sanoi…
tuollaisten blokien ompeleminen on juuri sità lepuuttavaa kankailla leikkimistà, ei liikoja mittaamisia. Ehkà saat niistà pussukan kylkià.
Pidàn ensimmàisestà blokista, siità voi jatkaa suurempaa pintaa. Raita
Satu sanoi…
Oi, että oli rentouttavaa nähdä kivoja, uusia blokki kokeilujasi! Ja annoit taas niin paljon inspiraatiota... että tekisi mieli HETI vähän silputa kankaita;o) Se toinen blokki kokeilu vaatisi varmaan isomman keskustan ja kapeamman valkoisen kaitaleen, jos kirjan mallin mukaan tekisi... Mutta sopisi varmaan tuollaisinkin mitoin, jos kankaiden kontrastia lisäisi...

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ikuisuusprojekti on valmis.