tympii.

Tekemäni tilkkukukka ei sopinut sille ensiksi ajattelemalleni taustakankaalle, koska en halunnut tehdä niin kirkasväristä tyynynpäällistä. Tempaisin vaihtoehdoksi ensimmäisen käsiini osuneen tumman kankaan ja tyydyin siihen.

Olihan siinä selkeitä kuvioita, vaikka edelliset taustat ovat olleet yksivärisiä. No ookoo, menköön.

Luin jostain, että tilkkuilija sejase vannoo kahden yhtaikaa juoksutettavan konetikkauslangan nimeen ja totta kai uskoin ajatuksen hyvyyteen.

Tavallisen tikkauslangan ja karheahkon metallihohtolangan yhdistelmä ei minusta kyllä ollut parhaalla mahdollisella tavalla toimiva. Tein pienimpien terälehtien ympärille siksakkaukset näillä kahdella langalla ja ompeleesta tuli epätasainen, täynnä lankalenksuja. Tyydyin ommeljälkeen kahdessa terälehdessä ja vaihdoin sen jälkeen tikkaamaan pelkällä metallihohtolangalla.

Käytin yhtaikaa kahta lankaa applikointisiksakissa. Ei hyvä.

No, ainakin kukan terälehdet olivat kiinni taustakankaassa.

Punainen applikoitu tilkkukukka tummalla taustakankaalla

Olisin tietysti voinut silittää taustakankaan ennen kuin otin sen käyttöön. Vähän häiritsevä tuo näkyvä taite.

Seuraavaksi leikkasin työlle taustavanun ja käytin jo leikkaamani kirkkaansinisen kankaan tälle taustakappaleeksi. Kätevää.

Päätin tikata kukan ympärille mutkittelevia etupistopolkuja kuten olen tikannut aikaisempiinkin kukkiin. Otin neulaan yhtaikaa vaaleanpunaista pellavalankaa ja kullanvärisen konetikkaussäikeen. Ompeleminen oli hankalaa, mutta onnistui kyllä. Lopputulos: vain vaaleanpunainen näkyi, mutta kulta ei näyttänyt kimaltavan ompeleissa lainkaan.

Kokeilin tikata punaisella, karhealla metallihohtolangalla eli samalla langalla kuin siksakkasin terälehdet. Pistot eivät erottuneet taustakankaasta juuri lainkaan.

Käsin ommellut etupistot erottuvat kirjavasta taustakankaasta huonosti

Tässä vaiheessa koko tilkkukukkaprojekti alkoi tympiä. Purin turhautumistani purkamalla jokaisen käsinompeleen kukan ympäriltä. Lievästi sanottuna tämä projekti ei nyt oikein inspiroi.

Tämäkin alkoi näyttää pöljältä 

Kävin aikaisemmin läpi yhtä jäännöspalalaatikoistani jälleen kerran – tällä kertaa etsin vihertäviä ja violetihtavia paloja seuraavaan moderniin projektiin – ja löysin kivan kuviokankaan. Nostellessani vihreitä ja liiloja kankaita pinoon pidin kuviokangasta silmällä ja valitsin sille muutamia mahdollisia kaverikankaita omaan pinoon:

Kukkakangaspala ja kaverikankaat - vaikka tilkkupussukkaan

Ajattelin, että näistä voisin tehdä vaikka sitä mukaa tikattavan tilkkupinnan, josta tekisin pussukan. Minulla on melko varmasti joku väreihin sopiva vetoketjukin valmiina.

Mutta huono menestys yhdessä työssä vaikuttaa toisenkin projektin houkuttelevuuteen. Tämäkin näyttää nyt silmiini pöljältä. Voi voi.

Kommentit

ei kaikki päivät eivätkä kaikki projektit suju samalla tavalla. On ihana lukea myös ns. epäonnistuneista valinnoistasi, kun kirjoitat niistäkin niin positiivisesti!
Irma sanoi…
Tuttu tunne, joskus kun ei hommat meinaa mennä putkeen niin rupeaa tympimään koko juttu. Olen kokenut tuon useimmin kuin kerran:)
Anonyymi sanoi…
kukan teràlehtien reunat voisi siksakata harvemmalla tikillà kuljettaen ompeleen alla yhtà tai kahtakin, paksumpaakin lankaa, jos koneessa ei ole tàhàn hommaan sopivaa jalkaa. Nahkatòissà olen kokeillut ensin siksakata ja sitten kàsityònà, kanavaneulalla pujotellut kiiltàvàà lankaa koristeeksi. Raita
Anita sanoi…
Niin on tuttu tunne täälläkin. Tosin minusta tuo kukka on tosi kaunis, mutta jos itseä alkaa tehdessä jokin asia häiritsemään, niin siitä on vaikea päästä yli. Vanha keino on laittaa työ vähäksi aikaa pois näkyvistä ja kokeilla myöhemmin uudestaan. Tsemppiä! :-)
Tilkku & Tilkku sanoi…
Joskus ei vaan suju mikään. Seuraavalla kerralla varmaan loksahtaa tilkut paikoilleen. Ja kyllähän sinulla on noita onnistuneita töitä oikein kosolti.
Kvilttaaja sanoi…
Kahdella langalla ompelemisen onnistuminen riippuu tietysti lankayhdistelmästä. Metallilangat ovat aina vaikeampia kuin muut. Olen saanut homman onnistumaan käyttämällä kahta samanpaksuista puuvillalankaa tai kahta samaa laatua olevaa keinokuitulankaa ja homma on rokannut. Kokeilen aina koetilkkuun lankayhdistelmät (ja muutkin langat) ennen kuin käytän varsinaiseen työhön. Jos toinen lanka on ohuempi kuin toinen, hukkuu se yhdistelmässä paksumpaan. Kahdella langalla puikoilla neuloessa käy samoin.
Kun kokeilee juttuja ns. manuaalin ulkopuolelta, ei hommat aina rokkaakaan. Mutta kokeileminen kehittää ja on tilkkuilun suola. Kuka jaksaa olla pelkkä mekaaninen ompelija? Sehän olisi työtä eikä hupia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.